Fokus og udførelse

Hvad er
hatha yoga?

Hatha yoga er stillinger og energifyldte vejrtrækningsteknikker

Flow yoga - vinyasa flows

Hatha yoga
& 'kraft'

Hatha Yoga betyder den del af yoga som er fysisk. Kort sagt, de yogastillinger du laver.

Hatha Yoga adskiller sig fra Flow Yoga og Astanga Yoga, da Hatha Yoga er én stilling af gangen, og ikke flere i en serie, som man ofte gør i yoga.

Bogstaveligt talt betyder Hatha “kraft”. Mere præcist beskrevet er hatha yoga et middel til at opnå en tilstand af yoga gennem kraft. Så Hatha yoga går altså ud på at finde styrken i dig selv, i din krop og i dit sind. Hatha yoga er styrkende for dit ‘jeg’, dit selvværd og din selvfølelse.

Hvorfor bør jeg dyrke hatha yoga?

Det skal hvis du gerne vil have en yogaklasse, som er lidt “nemmere” og ikke nær så udholdenheds-krævende som en serie af sammensatte yogastillinger.

Du får tid til, at “komme dig” efter hver stilling og du kan fokusere mere på, at lave din stillinger  og positurer ordentlig og korrekt. Hvilket er vigtigt over tid for, at kunne få det optimale ud af din Hatha Yoga.

Stærkt fokus på hver pose

Benefits ved
hatha yoga

En yogatime, der er beskrevet som “Hatha”, vil typisk involvere et sæt fysiske stillinger og nogle vejrtrækningsteknikker, der øves langsommere og med mere statisk holdning, end hvad man måske kender fra Vinyasa-flow eller Ashtanga yoga.

Hatha yogastillinger

Nedenstående er Hatha yogaøvelser og teknikker, hvor du med garanti også kommer til at støde på Asana i stort set andre yogaformer.

 • Asana – yogastillinger (praktiseret i enhver stil med “yoga”)
 • Pranayama – vejrtrækningsteknikker
 • Mantra – sang eller recitering
 • Mudra – håndbevægelser
 • Shatkriyas og shatkarmas – rensningsteknikker
  og endda typer af visualisering

Hatha Yoga overblik

Sværhedsgraden ved Hatha Yoga er nem til mellemsvær – tættest på nem. Det er noget de fleste kan, øvede som begyndere.

Fitness-graden er mellem til lav. Du får ikke pulsen i top, som for eksempel ved flow yoga. Så for mange er Hatha yoga en mere behagelig og rolig form for yoga.

Fleksibiliteten, balance og styrken er mellem til høj. Tættere på mellem end høj. Hatha yoga er godt for flere ting. Du får en stor del af alle de gode ting ved yoga, og uden du presses på din kondition. Der er nogle gode øvelser, som øger din styrke, fleksibilitet og balance. Alle tre ting man med alderen vil værdsætte højt.

Online yoga undervisning

Stream yoga når du vil

YogaStream for begynder yogis
 • 129,-/md eller 949,-/år
 • 1.000+ yogavideoer
 • Alle yogatyper & niveauer
 • Live undervisning
 • Dansk
Prøv gratis i 30 dage

Sidst opdateret 10. oktober 2021 af Stephanie