Hvad er Hamsa yoga?

hamsa yogaNår det kommer til Hamsa yoga, er der tale om en meditation, der fokuserer på åndedrættet. Åndedrættet er den ”guddommelige livskraft”, som hamsaen eller svanen symboliserer. Stavelserne i ordet, hamsa, påkaldes som et mantra under denne type yogameditation, da de spejler lydene fra henholdsvis ind- og udåndingen.

Hvad betyder Hamsa yoga?

I den hinduistiske tradition er svanen kendt for sin disciplinerede nåde, mens den også symboliserer det guddommelige. Hvis du giver dig i kast med Hamsa yoga, bliver en guddommelig nåde påkaldt af et mantra, der er opnået gennem en disciplineret overgivelse til åndedrættet.

Mantraet for Hamsa yoga-meditationen begynder med selve begrebets stavelser. Når ordet opdeles, repræsenterer ”hamsa” sanskritordene: ”Ham”, hvilket betyder “Jeg er Han”, og ”sa”, der betyder “universel energi” eller “fødsel”.

Derudover menes det, at ”ham” og ”sa” er de lyde, som sindet hører under indåndingen og udåndingen af åndedrættet. Derfor forener denne meditation åndedrættet med den oprindelige sjæl, hvorefter den bliver tilført en guddommelig energi, der er nødvendig for en åndelig genfødsel og selvrealisering.

Hamsa repræsenterer to grundlæggende aspekter af yoga

Selve ordet ”Hamsa” stammer fra sanskrit og betyder ”hvid svane”, når det ikke bliver opdelt i stavelser. Det er et udtryk, der er med til at repræsentere to af de mest grundlæggende aspekter ved yoga.

For det første repræsenterer ordet åndedrættet i yoga. Åndedrættet er, som nævnt, den guddommelige energi, som du bruger under en øvelse. En kontrolleret vejrtrækning forenes med de primære og fysiske aspekter af yoga for at kanalisere energi gennem kroppens energicentre eller chakraer.

For det andet er svanen et symbol på enighed. Derfor repræsenterer ordet ”hamsa” eller svanen den fysiske og spirituelle enighed, hvilket også er det ultimative mål for selve ens yogarejse.

Hamsa yoga i vedisk astrologi

Hamsa yoga betragtes som værende en af de mest lykkevarslende typer af yoga i vedisk astrologi (indisk astrologi). Vedisk astrologi kaldes ydermere for Jyotish, hvilket betyder ”lysets videnskab”.

Hamsa yoga er kendt for at være med til at danne Panch Mahapurush yoga. “Panch” betyder “fem”, “maha” betyder “stor” og “purush” betyder “mand”. Panch Mahapurush yoga er fem af de største vediske kombinationer, som, når de er til stede i dit horoskop, kan gøre dig til en fantastisk mand. Men Hamsa yoga er kun en af de fem typer af yoga, der danner Panch Mahapurush yoga. De andre typer bliver kaldt for: Ruchaka yoga, Bhadra yoga, Sasa yoga og Malavya yoga.

I forhold til Hamsa yoga er det placeringen af planeten Jupiter, som danner denne type yoga. Hamsa yoga bliver nemlig dannet, når Jupiter er i et af Kendra-husene. Det kan være det 1., 4., 7. og 10. hus. Sammen med husets position skal Hamsa yoga dog også være i et tegn, der er identisk med dets eget tegn.

Det kan eksempelvis være Krebs, Skytte eller Fisk. Med andre ord bliver Hamsa yoga kun dannet, når der er tale om helt specifikke kombinationer. Det er meget sjældent, at disse kombinationer sker.

Derfor siges det, at de mennesker, der er født med Hamsa yoga i deres horoskop, er kendt for at være mennesker, der respekteres af andre. Her tales der blandt andet om konger, folk med en høj politisk status eller lignende.

Sidst opdateret 18. december 2021 af Stephanie