Yogamåtte test
Sådan vælger du en yogamåtte
Vælg den rigtige yogamåtte til dine behov!Vi guider dig gennem yogamåtte-junglen!
Yogamåtten erdit vigtigste redskab
Du er på jagt efter en yogamåtte? I denne artikel bliver du præsenteret for en guide, så du vil have nemmere ved, at vælge den yogamåtte, som passer til dit behov, dine ønsker og dit budget.
Find præcist den yogamåtte eller det underlag, som passer dig. Der findes en masse forskellige typer underlag, så sørg for, at du finder det, som passer dig bedst.
Måske ønsker du ekstra polstring eller et som er skridsikkert. Under alle omstændigheder så finder du præcist den måtte du har brug for her.
Alle de fremhævede produkter sælges hos danske leverendører og vi linker naturligvis til de bedst tog billigste webshops, så du ikke behøver at lede i junglen af yogamåtter derude.
Yogamåtter: Bedst i test
Top 3 bedste yogamåtter
Manduka PRO™ yogamåtte
- Mere slidstærk og proffesionel
- OEKO-TEX® certificeret
- 100% latex fri
- Høj hygiejne (lukket overflade)
- Fås i rejse-udgave
Manduka EKO® yogamåtter
- Populær for begyndere
- Ingen PVC eller kemi
- 99% latex fri
- Bæredygtig/fairtrade naturgummi
- Fås i rund og i rejse-udgave
LotusCrafts kork yogamåtte
- Jo vådere des bedre greb
- Naturlig antislip & antibakteriel
- Miljøvenlig og eko kork
- Bund i naturgummi
- 100% naturlig
Se flere yogamåtter fra manduka og yogamåtter i kork her.
Den ultimative yogamåtte guide
Overvejelser indendu køber yogamåtte
En yogamåtte er et meget personligt køb, som kræver nøje overvejelser inden du køber.
Overvej disse faktorer inden du bruger penge på en ny måtte:
Tykkelse
Yogamåtter fåes i alt fra 2,5 mm - 15 mm i tykkelsen.
4 mm er de fleste yogis foretrukne tykkelse.
Materiale
Yogamåtter kan være skabt af PVC, jute, naturgummi/latex, kork, organisk- og naturbomuld osv.
Anvendelse
Hvilken yogaform dyrker du? Dette påvirker fx din måttes svedabsorbering, grip, budget, tykkelse mm.
Budget
Gennemsnitligt koster en yogamåtte ca. 700 kr.
Kvalitet afspejles meget præcist i yogamåttens pris.
Skridsikkerhed
Vælg en måtte med et godt greb (grip, antislip mm.) for større skridsikkerhed. Naturmåtter har ofte det stærkeste greb.
Vedligeholdelse
Du skal være kærlig overfor din yogamåtte.
Køb den anbefalede måtterens forlæg din yogamåttes levetid.
Med på farten
Overvej en måttetaske eller en bærestrop hvis du skal have din yogamåtte med på farten. Køb en rejsemåtte til kuffert i fly.
Bæredygtighed
Gennemsnitligt koster en yogamåtte ca. 700 kr.
Kvalitet afspejles meget præcist i yogamåttens pris.
Yogamåtter i naturgummi
Manduka EKO® serien:
Bæredygtige yogamåtter
Manduka EKO® serien er en bæredygtig og kemifri yogamåtte uden PVC, plastic og andre skadelige substanser. Serien er skabt på naturlig gummi, som giver dig et godt greb og fås i utallige farver og superflotte styles.
Manduka EKO® serien fås i tykkelserne 5 mm, 4 mm og en rejsetykkelse på 1,5 mm. Rejsemåtten vejer kun 1 kg, er foldbar og kan nemt pakkes i håndbagagen når du rejser. Yogamåtterne er alle 180 cm lange.
Hvor tyk bør din yogamåtte være?
Det populære valg af tykkelse i en yogamåtte er 4 mm eller i omegnen deraf. Men fordi du er helt unik, bør du overveje hvilken tykkelse af yogamåtte din type yogapraksis kræver.
5+ mm: En tyk yogamåtte anbefales ofte til dig der lider af ledsmerter, er gravid eller på anden måde har brug for ekstra polstring i din yogamåtte. Jo tykkere yogamåtte des sværere er det dog at holde balance og få et godt ‘grip. Tykke måtter slutter nemlig tættere om fødder og hænder. Dette føles for mange som et mere ustabilt underlag.
4 mm: Denne tykkelse (eller i omegnene heraf) er universelt betragtet som den ultimative mest gængse tykkelse. Du får en god støtte og et stabilt underlag. Denne måttetykkelse er særligt yndet af nybegyndere, som endnu ikke har udviklet en hårdførhed i led og knæ.
1,5-3 mm: Professionelle og øvede yogis foretrækker ofte en tyndere måtte. Tyndere måtter er hårdere og ofte vil gulvunderlaget mærkes tydeligt gennem måtten. Dette er særligt godt for håndstand og balancen generelt. Tynde yogamåtter er nemmere at have med på farten og fås ofte i en foldbar og letvægt rejseudgave, som kan ligge i din håndbagage.
Skridsikkerhed, antislip og grip
Teknisk set må man måtteproducenter ikke kalde en yogamåtte for ‘skridsikker’. Dette skyldes at en måttes ‘greb’ (red engelsk: grip) faktisk blot er skridhæmmende og ikke en garanti for ikke at falde/glide.
Der findes ligeså mange ord for en måttes greb, som der findes måtteproducenter; antislip, UltraGrip, no-slip osv. Men det du bør overveje er ultimativt hvilken type overflade-teknologi du har brug for ud fra din type yogapraksis.
Lukket celle overflade: Denne type yogamåtte har nogle store hygiejnemæssige fordele. Den lukkede cellestruktur gør, at din sved ikke absorberes og dermed opstår der ikke bakterier inde i måtten. Dog forværres grebet hvis du sveder rigtigt meget under din praksis. Brug da et yogahåndklæde.
Åben celle overflade: Denne type yogamåtte er udviklet til særligt svedige yogatimer, såsom hotyoga, bikram eller blot til dig der naturligt sveder meget på hænder og fødder. Måtten har et fantastisk greb – også til håndstand, armbalances mm. Den åbne cellestruktur kræver antibakteriel rengøring/behandling, så sørg for at købe en rens med.
Særligt greb i korkmåtter: Korkmåtter har den helt særlige egenskab, at materialet selv skaber en naturlig antislip-effekt. Denne skridhæmning øges i takt med, at måtten bliver våd af sved eller hvis du sprayer med vand.
Rengøring af din yogamåtte
I modsætning til populære meninger (særligt blandt måtteproducenterne… som jo forsøger at sælge deres måtterens) er det min og mange yogis klare erfaring, at du sagtens kan rense din yogamåtte med husholdningprodukter. Dog bør du supplere med en antibakteriel rens – særligt hvis din måtte er åben cellet (suger væske ind).
Her er min egen yogamåtterens-opskrift:
- Sprayflaske
- Klud
- Postvand (kogt og kølet)
- Lidt af din foretrukne eddike (min er æblecidereddike)
- Et par dråber af din foretrukne essentiel olie (min er citrongræs)
Spray generøst efter hver yogatime og tør af med klud.
Du må aldrig vaske din yogamåtte i vaskemaskinen. Vælger du at bruse din måtte vil den suge utroligt meget vand og kan være flere dage om at tørre og strukturen i måttens ‘inde’ kan ødelægges.
Hvad er dit budget?
Yogamåtter fås i alle pris- og kvalitetsklasser. Hvis du er på et stramt budget bør du derfor holde tungen lige i munden. Super billige yogamåtter giver nemlig ærligt talt lidt af en øv-oplevelse og det er rigtigt ærgerligt, hvis du gerne vil tage din yoga seriøst.
Hvis du død-og-pine ikke vil bruge mange penge på din yogamåtte, vil jeg anbefale, at du går efter en tynd rejsemåtte i høj kvalitet. Lad for guds skyld være med at gå efter en PVC-måtte eller værre (kan det blive værre?). I stedet får du en lækker naturgummi måtte eller måske en skøn kork yogamåtte, som ser brandgodt ud, har en god ventilering og som holder i rigtigt mange år. TIP: Læg den tynde måtte på et gulvtæppe når du ønsker et ekstra tykt underlag.
Bæredygtighed og materialevalg
Yogamåtter produceres i alskens materialer og det er bestemt ikke alle, som er sunde for dig, din hud og for miljøet. Jeg tager stærk afstand fra kemikaliefyldte og etisk uforsvarligt produceret yogaudstyr, så derfor vil denne guide heller ikke henvise til usunde materialer.
PVC: Polyvinylchlorid, eller bedre kendt som vinyl (ja vinyl, som i gummigulve) er et velanerkendt materiale, som ofte findes i yogamåtter. Dog findes der forskellige typer af PVC og nogle er sundere end andre. Fx findes der både en type PVC i bildæk og en anden i babysutter. Du kan næsten gætte hvilken der er kemikaliefyldt og hvilken der er skabt på en helt uskadelig opskrift. Her hos YOGAøvelser anbefaler vi udelukkende yogamåtter som indeholder PVC, hvis der er tale om den sunde slags (Liforme, Manduka PRO mfl.). PVC gummi giver et fantastisk stærkt greb i din måttes overflade.
Naturgummi & latex: Naturgummi og latex udvindes af havea brasiliensis træet og vil for de fleste være et sikkert valg. Disse naturmaterialer indeholder ikke skadelige kemisammensætninger, medmindre de er blandet med noget andet skidt. Dog bør du være opmærksom på, at du kan være en af de få, som har latex-allergi. Gå da efter en 100% latex-fri måtte. Vær’ også opmærksom på, at producenten du gerne vil handle med, har et godt etisk setup ift. høsten af gummi og latex. De skal handle fair overfor både befolkningen (Fairtrade) og med respekt for miljøet i det land de udvinder i.
Kork: Dette naturmateriale er helt igennem etisk, sundheds- og bæredygtighedsmæssigt fantastisk. Kork høstes fra barken af særlige egetræer i bl.a. sydeuropa. Barken gror ud igen efter en årrække og kan derfor høstes igen og igen, så træerne ikke skal fældes. Arbejderne aflønnes med udgangpunkt i europæiske love om løn og derfor er det også Fairtrade. Kork-materialet kan recycles igen og igen. Kork er et åbencellet materiale som ånder og suger liv og kraft til sig. Fugt og sved øger måttens ‘grip’ og derfor er kork også særligt populær indenfor fx yogablokke og andet yogaudstyr.
Jute, organisk- og naturbomuld: Særligt gravide, ældre og særligt dedikerede yin-yogis er glade for de mindre traditionelle yogamåtter. Disse måtter har ingen ‘grip’ og derfor bør du ikke udøve avanceret yoga på dem, såsom håndstand, armbalances eller skiftende yogaposes. Pas på, men nyd den dejlige tekstur.
Bærbarhed & opbevaring
Enhver yogamåtte kan medtages på farten og endda på rejsen. Men hvis du allerede inden køb ved, at du vil elske at tage din måtte med dig rundt omkring, bør du overveje hvilken type yogamåtte du køber. Jo lavere vægt des nemmere er din yogamåtte at have med over skulderen. Og hvis du ønsker at rejse til andre lande med din nye yogamåtte, bør du vælge en rigtig rejsemåtte, som kan foldes og puttes i håndbagagen.
Rejsetasker og bæreseler: Uanset hvilken type, størrelse og tykkelse din måtte er, kan du finde en superfed yogataske (der findes mange etnisk inspirerede på fx Etzy.com). Ofte har producenten af din yogamåtte ovenikøbet skabt en yogataske der passer perfekt til din måtte. Du kan også købe en smart bærestrop, som du blot finder omkring din måtte og bærer over skulderen. Brug evn også stroppen som yogastrop.
Rejseyogamåtter: En yogamåtte skal typisk rulles sammen og stilles/lægges pænt til side, fordi dens materiale og indre struktur og tykkelse modvirker at man kan folde den uden at ødelægge den. Med en rejseyogamåtte kan du folde den pænt sammen og stikke den direkte i rygsækken, under sofaen eller i kufferten. Materialet bliver ikke beskadiget i folderne. En rejsemåtte vejer ofte væsentligt mindre end tykkere måtter, så du ikke skal tænke over øget bagagevægt på dine flyrejser og yogaophold.
Vores anbefalinger
Bedste rejsemåtte: Som rejsemåtte vil jeg anbefale Manduka PRO™ 2,5 mm yogamåtte. Den vejer kun 1,1 kilo og kan både foldes og rulles sammen, samtidig med at du får en høj grad af støtte, da den ikke er alt for tynd.
Bedste begyndermåtte: Jeg ville købe mig en Manduka EKO® yogamåtte i 4 mm tykkelse, hvis jeg selv skulle begynde forfra. Du får en super flot måtte (vælg mellem mange mønstre og farver), som er de skabt på de mest bæredygtige naturmaterialer.
Bedste yogamåtte til øvede: Som mangeårig yogi går jeg selv efter en forholdvis tynd og åbencellet yogamåtte, for et godt greb. Jeg er selv glad for både korkmåtter og Manduka GRP® 4mm. Jeg er også glad for yogamåtter med hjælpelinjer til min alignment.
Bedste øko yogamåtte: Jeg vil altid anbefale kork yogamåtter eller Mandukas EKO® serie for en naturlig yogamåtte. Disse har greb og bruges til alle typer af yoga. Ønkser du en mere meditativ tilgang til yoga uden videre fysisk aktivitet, kan du med fordel gå efter en ‘yogamåtte’ i økologisk bomuld, jute eller lignende.
Bedst til gravide og ældre: Uh ha nu skal jeg passe på hvad jeg skriver, for hvis du er en øvet og super aktiv gravid eller ældre yogi, så skal du ikke læse med her. Jeg vil nemlig gerne anbefale en dejligt tyk måtte til dig der har brug for en god support. Vær’ dog opmærksom på, at din balanceevne svækkes på det blødere underlag og derfor er tykke yogamåtter ikke egnet til avancerede yogastillinger, armbalances og håndstand. Jeg anbefaler Manduka EKO® 5 mm eller GRP® 6 mm for et bedre greb.
100% latex frie yogamåtter
Manduka PRO™ serien:
Slidstærke yogamåtter
Manduka PRO™ serien er skabt til ivrige yogi og hyppig brug. Alle yogamåtter i denne serie er 100% latex frie, OEKO-TEX® certificerede og håndlavede. En Manduka PRO™ yogamåtte har en lukket celle-overflade (bedre hygiejne), et professionelt medium grip og fås i utallige farver og superflotte styles.
Manduka PRO™ serien fås i tykkelserne 6 mm, 4,7 mm og en rejsetykkelse på 2,5 mm. Denne rejsemåtte er én centimeter tykkere end EKO-seriens rejsemåtte og giver derfor en bedre støtte. Rejsemåtten vejer kun 1,1 kg, er foldbar og kan nemt pakkes i håndbagagen når du rejser. Yogamåtterne er alle 180 cm lange.
Bæredygtig yogamåtte
Manduka:Kåret som verden bedste yogamåtte
Du skal købe en Manduka yogamåtte, hvis du ønsker en måtte, som både skal holde dig og dine omgivelser sunde og fri for hormonforstyrende phthalater. Og hvis du vil elske en yogamåtte, som passer perfekt til din stil. Manduka fås i forskellige størrelse, tykkelser og vægt.
En Manduka-måtte er designet til, at være skridsikker (eller juridsk set, skridhæmmende) uanset om den er våd eller tør. Et skridsikkert underlag er nødvendigt, så du kan holde nogle sikre og stabile stilling uden fald eller akavede stillinger.
En Manduka yogamåtte er én du køber, hvis du kun vil købe én yogamåtte – i lang tid.
Mandukas yogamåtteserier
Manduka har skabt 3 hovedserier indenfor yogamåtter;
- Manduka EKO® serien (bæredygtige naturgummi måtter)
- Manduka PRO™ serien (slidstærke og hårdføre professionelle yogamåtter)
- Manduka GRP® serien (superabsorberende og sticky overflade til svedige yogis)
Alle serier har den samme superhøje kvalitet som Manduka er så berømt for, men hvert sit hovedfokus. Du kan altså finde en fantastisk yogamåtte uanset dit behov og det du sætter pris på ved en god yogamåtte. Find din Manduka yogamåtte her eller læs mere om manduka yogamåtter.
Sådan vælger du den rette Manduka yogamåtte
Valget af dit yogaunderlag er personligt. Det kan især være svært, at vælge sin første Manduka.
Hver Manduka yogamåtte er et produkt, der er resultatet af et tankevækkende samarbejde med professionelle yogier over hele verden. Og hvert yogaunderlag har sine unikke fordele.
Kan du lide den ultimative dæmpning af ledene? Så skal du kigge efter Manduka Black Mat PRO. Den er 6 mm tyk og giver din yogapraksis mere komfort og vælges af yogaundervisere over hele verden. Den omtales som verdens bedste yogamåtte. Manduka Black Mat Pro som mange mener er verdens bedste yogamåtte bliver bare bedre og bedre jo mere du bruger den.
Åbencellet yogamåtte
Manduka GRP® serien:
Stærkere anti-slip overflade
Manduka GRP® serien har en åben-cellet overflade, som absorberer sved når du praktiserer hård eller hot yoga. Alle måtter i GRP® er skabt på en helt særlig teknologi, hvor antibakteriel kul indlejres i måttens naturgummi. Yogamåtterne er 99% latex frie og du behøver ikke et yogahåndklæde når du sveder på denne grip-måtte.
Manduka GRP® serien fås i tykkelserne 6 mm, 5 mm og 4mm. Yogamåtterne er alle 180 cm lange.
Det anbefales kraftigt at man tilkøber den særlige måtterens til GRP® serien, for at maksimere måttens levetid og din egen sundhed når du bruger en åbencellet måtte.
Bæredygtig yogamåtte
Fordele ved økologiske yogamåtter
Flere og flere ønsker at gå den økologiske vej og tænker på Jordens og deres eget helbred. Ønsker du også at gå den økologiske vej, så vil en økologisk yogamåtte være noget for dig.
Flere af de økologiske yogamåtter er lavet af naturgummi fra regnskoven. Naturgummi som drypper ned fra træerne, så det bliver ikke meget mere økologisk end det. De økologiske måtter er også phtalatfri, som flere og flere også – med god grund – undgår.
De fleste økologiske yogamåtter har en overflade, som er lavet af jutesnor, som gør måtten meget skridsikker at bruge.
Yoga ikke længere kun er en livsstil, men også blevet et mindre modefænomen, så er industrien for yogamåtter steget kraftigt. Det medfører ofte en priskrig og efterspørgsel efter billige produkter. Det er ikke godt for naturen, eller din krop for den sags skyld. Men heldigvis er der også et stigende marked for økologiske yogamåtter og underlag. Flere og flere kræver ikke kun lækre materialer og udstyr, men også at der er tænkt på sundhed og natur.
De billige og ikke-økologiske yogamåtter er baseret på PVC som blandt andet indeholder phthalater. Ikke noget du ønsker skal sive ind gennem huden. Phthalater er f.eks. kendt for at være særdeles hormonforstyrende. PVC er heller ikke bionedbrydeligt, så det kan skade naturen i mange år frem. Billige PVC-måtter emmer heller ikke ligefrem af kvalitet og lang levetid, så jo flere måtter du køber, jo større belastning af omgivelserne.
Måtterens til din yogamåtte eller underlag
Husk at kigge på et rensemiddel til din måtte. Dyrker du f.eks. hot yoga, så bliver underlaget meget svedigt og begynder at lugte lidt allerede efter et par ganges brug. Du finder måtterens med forskellige dufte. Og så koster en måtterens i øvrigt ikke ret meget, så det kan anbefales at købe sådan en, når du har fundet din yogamåtte. Det forlænger også ledetiden på din yogamåtte, at du passer på den.
Vedligeholdelse af yogamåtten
Langt de fleste yogamåtter er nemme at rengøre. Men nogle er mere porøse og har åbne celleoverflader, som har tendens til at have bedre greb, men også sværere at rengøre – de har tendens til at absorbere alt, som en kæmpe svamp. Glatte, lukkede celleoverflader har en tendens til, at være lettere at rengøre, men kan være mere glatte. Sweet spot er et underlag, der har greb nok, men holder ikke på skidt og snavs.
Høj kvalitet i din yogapraksis
3 super yogamåtter
fra Liforme
- Hjælpestreger til alignment
- Unik Eco-teknisk overflade
- PVC- og kemifri, bionedbrydelig
- Godt grab og mange farver
- 185 cm x 68 cm, 2,5 kg.
fra Moonchild
- Fås i andre farver
- Alignment midterlinje
- 99% latex fri, vegansk
- PVC- og kemifri
- 183 cm x 61 cm, 2,3 kg
fra Yoga Design Lab
- Naturgummi
- Fibre af genbrugsflasker
- Økovenlig og mange farver
- Inklusiv bærestrop
- 178 cm x 61 cm
Valg af yogamåtte
Mere info om yogamåtter
Hvorvidt du dyrker yoga dagligt, så investér i en god yogamåtte. Det er afgørende. En god yogamåtte giver komfort mellem krop og gulv, dæmpende hofter, albuer og knæ, når de flyder gennem stillingerne. Yogamåtten skaber også en grænse for din personlig plads. Og glem at leje en fra gang til gang. Den kan nemt være som et hot spot for bakterier, og lær hvad du skal kigge efter, når du er på markedet efter et godt solidt yogaunderlag.
En yogamåttes materiale påvirker dens klæbeevne, holdbarhed, komfort, tekstur og om det er miljøvenligt eller ej. PVC er billigere og mere holdbart, men kan blive udsat for toksiner under fremstillingen og være mindre gavnligt for miljøet. Miljøvenlige materialer har tendens til at være dyrere og nedbrydes hurtigere, men er begge fri for toksiner og mere bæredygtige.
Materialevalget til yogamåtten
De fleste yogamåtter er lavet med en type plast kaldet PVC, eller polyvinylchlorid, som holder glidning på et minimum og har tendens til at være den mest overkommelige. Desværre er PVC også betragtes som en giftig plast, der er svært (og dyrt) at genbruge. Så for den miljøbevidste, så vælg et materiale som genbrugs gummi, jute, bomuld eller endda bambus.
Yogamåttens tykkelse, support og støtte
Standardtykkelsen er 4-8 mm og giver støtte til kroppen, men giver stadig brugeren mulighed for at føle sig forbundet til jorden. Rejsemåtter (en lavere vægt) er normalt omkring 3-4 mm tykke, hvilket gør dem til en kufferts bedste ven. For dig, der vil have noget ekstra polstring (måske pga dårlige knæ eller noget helt andet), kan en tykkere måtte – tættere på 6-7 mm – være den bedste investering.
En god yogamåtte skal balancere mellem at være fyldig nok til, at tage noget af trykket fra dine led, mens den er tæt nok til, at tilbyde et stabilt fundament. Meget bløde yogamåtter kan være behagelige, men de er vanskelige at holde stillingerne på – og mens du kan holde balancen for evigt på et hårdere underlag, kan du ende med at skade dine led. Nybegyndere, gravide yogier og personer med dårlige og følsomme led skal overveje tykkere underlag, som giver mere støtte. Yogier, der pendler eller rejser meget, kan foretrække tyndere måtter, der lettere kan rulles op og bæres.
Overvej længden og størrelsen på måtten
En typisk yogamåtte er 180-185 cm lang, selvom der også er lavet lange måtter til “Lange Jan”. (Du ønsker ikke håndfladerne på det hårde gulv i en Downward Dog.)
For at sikre, at du ikke får det for trangt under øvelserne, skal du kontrollere, om hele din krop passer på måtten, mens du ligger ned med dit ansigt mod loftet. Selv om der ikke er nogen fordele ved at bruge en for lille yogamåtte, kan ekstra store måtter være gode til, at arbejde med din fleksibilitet på. For mere erfarne yogier, der har dyrket yoga i 2-5 år, ville en længere yogamåtte helt sikkert være belejlig – for eksempel ved at give større plads til, at strække sig dybere ind i stillingene.
Overvej hvor transportabel yogamåtten skal være
Den med mest greb og mest behagelige yogamåtte i verden vil stadig være en pine, hvis du hele tiden skal kæmpe for, at slæbe den til og fra klassen. Hvis du har planer om at pendle med din yogamåtte, kan du overveje en, der er lettere eller medfølger med en taske.
Klæbrighed og grebet i yogaunderlaget
Det greb din måtte består af to dele. Den ene er hvor meget greb underlaget har mod dine hænder og fødder – glider du langsomt ud af stedet, når du udfører “Krigeren” eller når er du solidt plantet?
Den anden er trækkraften på yogamåtten mod gulvet: Glider dit underlag på glatte gulve, eller ligger den fast på sin plads i løbet af din yogasession? Sved kan være en stor faktor, især hvis du praktiserer en intensiv form for yoga som hot yoga, så du vil du meget gerne sikre dig, at dit underlag bliver liggende gennem hele sessionen.
En klæbrig yogemåtte er nøglen til, at forhindre at glide, når du laver dine bevægelser. PVC måtter er normalt super klæbrige, og nogle er endda lavet med en stoflignende overflade på toppen og et mønster på for at hjælpe hænderne (og selve yogamåtten) med at forblive i position. Men mange miljøvenlige måtter tilføjer ofte en hævet tekstur, så den også kan glide lidt eller er lavet af naturligt glidebestandigt gummi. En yogamåttes tekstur vil også bestemme, hvor meget glidning der forekommer. PVC-måtter er naturligvis blødere (ekstra lang savasana).
En yogamåtte på budget?
Prisen er en vigtig faktor, når man overvejer en yogamåtte. Hvis du er ny til yoga, kan det være fornuftigt at vælge en mere overkommelig måtte. Men det er også godt, at overveje en med lang levetid vs startpris. Alle de viste underlag og yogamåtter er holdbare og kan modstå stor brug i mange timer. Så at lægge flere penge kan hjælpe dig med, at undgå at skulle udskifte en billigere måtte på et senere tidspunkt.
3-4 mm tykke PVC-måtter er ofte den billigste løsning. Prisen stiger, når design, mærke, tykkelse og miljømaterialer er en del af indkøbsprocessen. (Nogle yogamåtter kan koste mere end 1.500 kr) Husk bare ikke at falde for de billige yogaunderlag (et yogaunderlag til under 100 kr er ikke det bedste valg). At investere i en pålidelig måtte er vigtig, men brug ikke ALT du ejer på den.
Det sidste du skal vide om brug og køb af en yogamåtte
Det kan være værd at investere i et specielt (glide)håndklæde, der ligger lige oven på måtten (især til hot yoga). Måtter med stropper og seler er også gode til at lette transporten. Og helt sikkert glem ikke at holde måtten ren også. Et godt tegn på at måtten har brug for en aftørring er, hvis den taber sin klæbrighed, eller hvis din næse ikke er så tilfreds i Barnets stilling. Køb lidt rengøringsspray eller gå DIY-ruten for en ren yoga-oplevelse.
Hvordan har I fundet de bedste yogamåtter?
De bedste yogamåtter er fundet dels igennem grundig test udført af os selv og gennem et væld af andre tests på nettet fra danmark såvel som fra USA.
Sidst opdateret 3. januar 2022 af Stephanie