Hvilke yoga-former findes der? Find de meste almindelige yoga-stilarter

yoga former og stilarter

Der findes mange forskellige former for yoga-stilarter, men også en række stilarter som overlapper hinanden lidt i form.

Det kan være svært lige, at tage stilling til, hvilken yoga-stilart man skal vælge, så her kan du få hjælpe til at komme i den rette retning, så du kan vælge hvilken stilart, som bedst passer på dig.

Her er en liste over de mest almindeligt brugte yoga-stilarter – og et link til en uddybende forklaring på de forskellige former for yoga:

Vil du vide mere om de forskellige yoga-stilarter, så kan du klikke på hver stilart og læse mere om hvad de står for og indeholder.

Ellers får du det helt korte overblik i vores guide til de allerbedste yoga begynderøvelser her.

Hvilken yoga-stilart skal du vælge?

Hot yoga

… er en yogatype, som foregår i opvarmede lokaler. Der vil være mellem 30 og 35 grader varmt og en luftfugtighed på omkring 55. Det er med til at give en bedre heling af muskler ved skader, og det er med til at sikre en bedre fleksibilitet og styrke.

Bikram yoga

… er i familie med hot yoga, er, under lidt brogede omstændigheder, “opfundet” af Bikram Choudory og er baseret på 26 faste positioner, som alle er med til, at sikre en stærkere krop, der er mere fleksibel og bedre til at hele efter sygdom og skader samt til at holde en god kampvægt.

Ashtanga yoga

… er en af de traditionelle yogatyper og er en af de mere dynamiske af slagsen. Den er med til at give dig en større styrke og fleksibilitet blandt andet ved at kombinere øvelser med fokus på at trække vejret på den rigtige måde.

Hatha yoga

… er også en mulighed. Ordet hatha betyder kraft, og det er også noget af det, som denne yoga type tilbyder som et resultat af dens træning. Den er baseret på en række fysiske teknikker, som giver fleksibilitet styrke – også i det indre som en ekstra lille bonus.

lyengar yoga

… er en yogatype, som er baseret på et dualistisk system af kropstræning og mental styrke med det formål at give dig en bedre koncentration og en stærkere krop.

Flow yoga

… er en dynamisk yogaform, hvor yogastillingerne kører i et flow og har til formål at styrke muskler og samtidig øge udholdenheden og forbedre kredsløbet.

Power yoga

… er en form for yoga, som er opstået i 1990’erne, og som er baseret på fitnesstræning og yoga. Den kombinerer dette for at give en større allround styrke og fleksibilitet og en større mental styrke.

Yin yoga

… er en yogatype, som faktisk arbejder mere med vores bindevæv end med musklerne. Denne yogatype er baseret på 25 faste positioner og er en type af yoga, som er betegnet som mere feminin, for den handler ikke om at opbygge styrke, men mere om at spænde af og strække ud.

Vinyasa yoga

… er en type yoga, som er baseret på flow yoga og er en af de mere progressive typer, som kan være med til at sikre en større styrke både fysisk og mentalt, for der er fokus på samarbejde mellem åndedræt, krop og de fysiske øvelser.

Uanset hvilken yoga-form du vil dyrke, så har du brug for lidt forskelligt udstyr. Og som minimum har du brug for en yogamåtte og dunk til vand.

Udover det, så kan du kigge på noget yogatøj, for større behag, når du dyrker yoga. Du kan kigge på en yogablok, så du bedre kan udføre stillingerne og få større effekt.

Hvilken af de forskellige yoga-stilarter du skal vælge, kan du allerbedst tage stilling til, når du kender noget til den grundlæggende beskrivelse, og så ved at prøve et par stykker af yoga-formerne

Så prøve dig eventuelt frem, finde en, som er tæt på dig, en som er noget, du kan se dig “være i”.

Så hvilken yoga-form du skal vælge skal passe på dig, din personlighed og så det du gerne vil opnå ikke mindst.

Og så skal yoga-stilarten passe ind i din travle hverdag, og kan den hjælpe dig med, at få lidt mere ro i hverdagen og sikre, du ikke bliver stresset eller risikerer at komme til kun, at fokusere på arbejde og glemme alt det andet…

…Så har du valgt rigtigt.

Sidst opdateret 12. april 2022 af Stephanie

Sidst opdateret 12. april 2022 af Stephanie