Ayurveda for nybegyndere

ayurveda test

Ayurveda er en sundhedsvidenskab fra Indien, der har været i spil i flere tusinde år. Ordet Ayurveda betyder kort og godt “Livets videnskab”. Ifølge Ayurveda er det en utrolig vigtig ting for din sundhed, at du holder naturen i dig selv i balance.

Du kan holde dig selv i balance, når du har kendskab til de tre livsenergier (Doshaer): Vata (luft), Pitta (ild) og Kapha (jord og vand), som findes i alt levende. For at du kan komme i balance, skal du kende til dine personlige livsenergier – altså hvilken type du er. Det gør du ved hjælp af en Ayurveda test.

Hvad er Ayurveda testen?

Ayurveda testen er en test, hvor du besvarer en række spørgsmål ud fra, hvad der passer bedst på dig. Derefter kan du få svar på, hvilken type du er. Her kan du se et lille udpluk af Ayurveda testen:

Kropsbygning

 • Spinkelt bygget og har svært ved at tage på i vægt
 • Medium af bygning og regulerer nemt min vægt
 • Kraftigt bygget, har nemt ved at tage på og svært ved at reducere min vægt

Hud

 • Min hud er tør, ru og kold
 • Min hud er varm, rødlig og fugtig
 • Min hid er kold, blød, fedtet og smidig

Øjne

 • Min øjne har en tendens til at være tørre. De er også små og livlige
 • Mine øjne er glansfulde. Jeg har et skarpt og gennemtrængende blik
 • Mine øjne er store og runde med fyldige øjenvipper

Hår

 • Mit hår er tørt, let kruset eller tyndt
 • Mit hår er glat, blødt eller fint. Det har en tendens til at blive tidligt gråt og fedtet
 • Mit hår er tykt eller bølget med en tendens til at være fedtet

Søvn

 • Jeg har en let samt forstyrret søvn og kan have svært ved at falde til ro
 • Jeg sover godt og roligt. Der er stort set ingen problemer
 • Jeg sover tungt og meget og har svært ved at komme i gang om morgenen

Sprog

 • Hurtigt sprog
 • Skarpt og præcist sprog
 • Langsomt og monotont sprog

Hukommelse

 • Jeg lærer hurtigt, men glemmer lige så hurtigt
 • Jeg har en almen god hukommelse. Skarp og klar
 • Det kan tage tid for mig at lære noget. God hukommelse når det er lært

Reaktion v. stress

 • Jeg bliver bekymret og nervøs
 • Jeg bliver irritabel og kritisk
 • Jeg prøver at undgå stress

Prøv testen her →

Generelt om Ayurveda

Ayurveda definerer i bund og grund sundhed som den dynamiske balance, der er mellem dit sind, din krop og dit miljø. Ved at finde ud af hvilken type du er, kan du blive i stand til at opretholde en sund tilstand. Du kan nemlig skabe den livsstil, der understøtter dette.

Hver person er unik og har sin helt egen kombination af de tre livsenergier, der er nævnt i det første afsnit. Mens nogle personer er domineret af Pitta, er andre mere domineret af en af de to andre livsenergier.

Uanset din type er livsenergierne med til at styre alle dine forskellige funktioner i din krop. Det gælder både dit fordøjelsessystem, dit nervesystem, dit immunsystem, din vejrtrækning, dit temperament og dit udseende. Sammensætningen af livsenergier er altså med til at danne dig og din personlige type.

De tre livsenergier påvirkes af en lang række ting. Det kan eksempelvis være, hvad du spiser, miljøet du befinder dig i, om du er stresset, din alder, årstiden og meget mere.

Sidst opdateret 15. december 2021 af Stephanie

Sidst opdateret 15. december 2021 af Stephanie