Hvordan bliver man smidig? Se de nemme muligheder her >>

smidig mand

Ondt i ryggen, knæ og andre dele af bevægeapparatet er en folkesygdom. Og det skyldes primært vores levestil, som gør vi mister vores medfødte smidighed meget hurtigt, hvis ikke vi vedligeholder den.

Undersøgelser viser, at ni ud af ti danskere på et eller andet tidspunkt døjer med smerter i ryg, nakke eller lænd, og det er jo et foruroligende stort tal.

Hvordan bliver du smidig?

Hvis du vil undgå at få alt for ondt i dit bevægeapparat, så er det vigtigt at arbejde med at holde kroppen fit for fight. Man skal sørge for at holde sin krop smidig.

Men hvordan bliver man smidig – og for at gøre det nærværende: Du må spørge dig selv: hvordan bliver jeg smidig, sådan at jeg kan holde min krop i god gænge?

>> Se de mest effektive smidighedsøvelser her <<

Sådan bliver du smidig

Hvis du vil holde din krop i form og blive ved med at være smidig og have et velfungerende bevægeapparat, er der flere måder at gøre det på.

Mange mennesker træner i dag hårdt for at nå et eller andet fysisk mål: Et vægttab, en ny rekord eller andet, eller de ønsker at gennemføre et triathlon eller en anden hård, fysisk disciplin. Den hårde træning kan imidlertid give skader, og det er derfor vigtigt også at træne sin smidighed, så skaderne ikke bliver permanente. Men hvordan bliver man smidig på en god og naturlig måde?

Der er flere veje at gå. Alsidig styrketræning er én måde. Det kan foregå i et motionscenter, hos en fysioterapeut – eller derhjemme. Det vigtige er at have et sæt gode øvelser, som man gennemgår efter et fast mønster. Den gode gammeldags radiogymnastik, hvor folk som en anden Mads Skjern fra Matador startede dagen med gymnastik i stuen til radio-gymnastens kommandoer, var slet ikke så tosset. Men mindre kan gøre det – et sæt enkle øvelser til daglig brug er fin træning. Der kan downloades mange gode træningsprogrammer via nettet, så der er ingen undskyldninger for ikke at gå i gang.

Træn smidighed gennem svømning eller morgengymnstik

Idræt som svømning eller motionsgymnastik tilpasset ens alder og fysiske formåen er også gode måder at træning sin smidighed på og forblive smidig. Svømning er en skånsom sportsgren, fordi man bæres oppe i vandet og dermed undgår hårde stød og pludselige vrid, som man kan blive udsat for i andre sportsgrene som løb, boldspil eller hård atletik. Man kan svømme individuelt eller i hold, eller eventuelt deltage i forløb hos en fysioterapeut, hvor svømning indgår.

>> Se de mest effektive smidighedsøvelser her <<

Yoga er noget nær optimal til at træne smidighed

Atter andre finder genfinder deres smidighed eller holder deres smidighed ved lige ved at dyrke yoga. Yoga er med sine stille og rolige bevægelser en god måde at træne sin smidighed på, og yoga er for både mænd og kvinder i alle aldre. Man kan dyrke yoga alene eller på hold, og mange foretrækker at dyrke denne oldgamle smidighedsmotion i hold, hvor man i fællesskab kan træne sine færdigheder. Der findes yoga for gravide, for handicappede og for alle andre mennesker, så det er bare om at finde et hold og få gang i at træne sin smidighed.

Uanset hvilken form for smidighedstræning, du vælger, er det afgørende, at du gør noget for at holde din smidighed ved lige.

At være smidig er en lang tradition i gymnastik

Der er ingen tvivl om, at gymnastik og legemsøvelser gennem tiden har været med til at holde folk smidige. Idrætsbevægelserne opstod i sammenhæng med andelsbevægelsen og folkehøjskolerne i 1800-tallet og fik deres storhedstid op til 1960’erne, da interessen i nogen grad begyndte at dale – men også i dag er mange mennesker, unge som gamle, aktive med idræt og gymnastik i forskellige foreninger, selv om mere folkekære sportsgrene som fodbold og håndbold fylder meget mere i folks bevidsthed i dag.

Idrætspionerer som den berømte Kaptajn Jespersen indså, hvor vigtigt det var, at datidens bønderkarle og -piger kombinerede deres hårde arbejde med legemsøvelser, sådan at de kom ensidigt slid og slæb til livs og fik trænet hele kroppen.

På den måde har vi i Danmark fået oparbejdet en god tradition for at gøre gymnastik. I dag er meget af den slags henlagt til fitnesscentrene, men hvis man søger god rådgivning her, kan man også i den sammenhæng få relevante svar på, hvordan bliver man smidig.

I dag skyldes rygsmerter og manglende smidighed ikke så meget hårdt fysisk arbejde længere, men skyldes i stedet, at vi bevæger os for lidt. Mange mennesker har et kontorbaseret arbejde, hvor en stor del af arbejdsdagen foregår i siddende position, og det er slet ikke en naturlig stilling for et menneske. Vi er skabt til at gå, løbe og foretage alsidige bevægelser, og selv om de fleste i dag har hæve-sænke borde, så man kan variere arbejdsstillingen dagen igennem, sidder vi stadig alt for meget.

>> Se de mest effektive smidighedsøvelser her <<

Sidst opdateret 18. april 2021 af Stephanie

Sidst opdateret 18. april 2021 af Stephanie