Smidighedsøvelser til din smidighedstræning >> få dem her >>
Hvad gavner smidighedsøvelser?
Smidighedsøvelser der strækker dine muskler, kan hjælpe dig med at mindske risikoen for skader og ikke mindst mindske risikoen for rygsmerter, som langt de fleste af os danskere døjer med.
Smidighedsøvelser kan også afhjælpe dine rygsmerter og nakke- og skuldersmerter.
En godt strakt muskel opnår lettere sit fulde bevægelsesområde. Dette forbedrer selvfølgelig også din atletisk præstation, uanset om du går til dans, fodbold, cykling, løb, cross fit eller noget andet.
Forestil dig for eksempel et lettere, mindre begrænset golfsving eller tennisserv – og andre funktionelle evner, såsom at række, strække eller bøje dig under de daglige opgaver.
Udstrækning og smidighedsøvelser kan også være en fantastisk måde, at få dig til at bevæge dig på om morgenen. Eller en måde at slappe af på efter en lang dag.
Sådan noget som yogaøvelser kombinerer udstrækning og afslapning, og forbedrer også din balance og styrker vigtige muskelgrupper i din core.
Hvad er smidighedstræning?
Smidighedstræning er en samling, eller en rutine, af smidighedsøvelser. Smidighedsøvelser som man enten kan lave i forbindelse med ens type af sport eller som for eksempel yoga.
Hvilke smidighedsøvelser skal man lave?
Der er ingen tvivl om, at yogaøvelser er noget af den bedste træning du kan lave, når du skal lave smidighedsøvelser.
Du behøver ikke lave smidighedsøvelser før opvarmning
Det anbefales ikke længere at strække ud før din træning. Nyere anbefalinger tyder på, at du bare skal starte med din almindelig opvarmning. For eksempel din sportsspecifikke opvarmingsrutine.
Så får du blodet og ilten til, at flyde til dine muskler. Efter 5-10 minutters opvarmning er dine muskler varme og smidige. Her kunnde det være et godt tidspunkt at strække let på.
Det er en fin idé, at lave dine smidighedsøvelser som afkøling efter din træning.
Er du født ind i en familie, som dyrker gymnastik eller praktiserer yoga, eller har du siden barns ben gået til gymnastik, så kender du sikkert alt til smidighedstræning og smidighedsøvelser og ved, hvor godt det er for kroppen at holde sig smidig.
Mange voksne er imidlertid mest fokuseret på sport og fitness, som har til formål at “lette den dårlige samvittighed” over ikke, at bevæge sig nok i hverdagen.
Nogle dyrker motion med det mål at tabe sig, imens andre dyrker sport, fordi de gerne vil konkurrere eller har et bestemt mål som fx, at løbe en maraton eller gennemføre en ironman.
Stillesiddende arbejde kan give smerter
Det kan ikke undgås, at man spænder i kroppen og belaster lænden, hvis man sidder ned mange timer hver dag. Vores krop er ganske enkelt ikke designet til stillesiddende arbejde. Det har mange arbejdspladser forsøgt at imødekomme med hæve-sænkeborde. Men kroppen har brug for mange flere strækøvelser end dem, man kan nå at lave ved at rejse sig og sætte sig ned flere gange om dagen på kontoret. Har du en stresset hverdag med mange arbejdsopgaver, så er du måske ikke opmærksom på, at du sidder forkert eller løfter forkert, før du har smerter og måske må opsøge lægen. Smertestillende medicin kan måske hjælpen en kort tid, men for en mere langsigtet løsning, kan det være nødvendigt at lave et fast smidighedstræningsprogram for at reducere og fjerne smerter samt forebygge, at de kommer igen.
Hvordan kommer man i gang med smidighedstræning?
Du kan komme i gang med smidighedstræning på flere forskellige måder. Du kan vælge et kort program derhjemme på 5-20 minutter, hvor du får strakt kroppen igennem. Du kan lade dig inspirere af forskellige gymnastikprogrammer eller yogaprogrammer, som du finder på nettet. Du kan finde videoer, eller du kan sammensætte dit eget smidighedstræningsprogram. Fordelen ved at lave øvelserne hjemme på stuegulvet er, at du nemt kan tilpasse dem ind i dit øvrige hverdagsprogram. Du kan lave øvelserne tidligt om morgenen, eller når ungerne er lagt i seng. Hvis du gerne vil have en underviser og lave smidighedstræning sammen med andre, så kan du tilmelde dig et gymnastikhold eller yogahold, som der findes mange af over hele Danmark. Det kan være morgen eller aften, når det passer dig bedst.
Før du går igang med din træning, så husk at finde vand og håndklæde frem. Plus en sportselastik og et underlag. Underlaget kan både være en yogamåtte, en gymnastikmåtte eller børnenes airtrack i haven.
Tunge løft belaster kroppen
Er du fx ansat inden for sundheds- eller ældresektoren eller arbejder i en vuggestue, så kan der være mange løft i løbet af en dag. Det kan være tunge løft, når voksne borgere skal hjælpes i eller ud af sengen, eller det kan være, når vuggestuebørn bliver løftet rundt. Tunge løft, pludselige løft eller et forkert vrid i kroppen kan give smerter i ben, hofte og ryg. Det kan sætte sig som hofteproblemer, smerter i benene, eller det kan være iskiassmerter i lænden eller diskusprolaps. Hvis du dagligt laver smidighedsøvelser program, så kan du forebygge, at du får smerter og skader i kroppen på arbejdet eller i fritiden.
Smidighedstræning reducerer og forebygger
Når vi taler om motion, så er der ofte fokus på styrketræning og fedtforbrænding, hvilket kan være udmærket i passende mængder. Men for nogle kan det at lave smidighedsøvelser og gennemføre et gymnastikprogram eller yogaprogram være det, der skal til for at holde kroppen sund og smidig. Gymnastik og yoga er som regel mindre belastende for kroppen end løb og styrketræning. Til gengæld får du en smidighed i din krop, som fjerner stivheden og gør det nemmere at bevæge sig omkring, og samtidig kan du forebygge skader og smerter. Dit bevægeapparat bliver mindre smidigt med alderen, og derfor gælder det om at komme i gang hurtigst muligt, så du kan bevare et smidigt bevægeapparat langt op i alderdommen.
Find den type hold som passer dig
Der findes mange forskellige slags hold på alle niveauer. Så uanset, om du er begynder, på mellemniveau eller øvet, vil du helt sikkert kunne finde et hold, som passer til dig. Ud over at gymnastik- og yogahold er tilpasset forskellige niveauer, så kan du også finde hold som henvender sig særligt til fx seniorer, folk der gerne vil genoptræne eller kvinder, som er gravide. For dig er det kun en fordel, at dine behov bliver mødt ved, at du går på et hold, som matcher dig bedst muligt. Det kan også være en måde at være social på at lave smidighedstræning program sammen med andre. Smidighedstræning kan dyrkes med en eller flere kolleger, så I også får et fællesskab uden for arbejdspladsen.
Smidighedstræning for hele familien
Det er altid bedre at forebygge end først at komme i gang, når skaden er sket. Du kan derfor sagtens lære dine børn alle fordelene ved at holde deres krop smidig med smidighedsøvelser. Det kan fx være en ugentlig familieaktivitet, at I går til yoga sammen, eller du kan opmuntre dine børn til at gå på det lokale gymnastikhold. Her vil de helt sikkert få lært at bøje og strække deres kroppe, samtidig med at de har et sjovt fællesskab med andre jævnaldrende. Smidighedstræning er desuden med til at styrke koordinationsevnen og balanceevnen, så det er bare om at komme i gang, hvis man gerne vil have en smidig og sund krop.
Når skaden er sket
En del af os kommer først i gang med smidighedstræning og smidighedsøvelser, når skaden er sket. Det vil sige, når vi har fået ondt i ryggen af at sidde stille på kontorstolen i mange timer hver dag, eller når vi må sygemelde os med ondt i hoften eller benene, fordi vi har mange tunge løft på jobbet, eller vi har fået vredet kroppen på en uheldig måde. Den slags skader kan forebygges ved at lave daglige smidighedsøvelser program, hvor du laver øvelser som er gode for både ryg og ben. Det kan fx være at gennemføre et gymnastikprogram, som består af en række smidighedsøvelser, hvor man får bøjet og strakt kroppen på måder, som gør den mere fleksibel. Dermed får man også løsnet op for spændinger, som man måtte have siddende i kroppen.
Sidst opdateret 18. april 2021 af Stephanie
Sidst opdateret 18. april 2021 af Stephanie