Hvad er yin og yang?

yin og yang

De fleste af os kender til yin og yang-symbolet. Det er nemlig det velkendte runde symbol med en sort og hvid halvdel, der på magisk vis hvirvler ind i hinanden. På henholdsvis den hvide og den sorte halvdel er der en prik i den modsatte farve. 

Når du umiddelbart kigger på dette yin og yang-symbol eller tegn, kan du godt få en fornemmelse af, at det har noget med ligevægt eller balance at gøre. Men hvad er den dybere mening med yin og yang-symbolet? Det kan du læse mere om her.

Yin og yangs herkomst og oprindelige navn

Yin og yang stammer fra taoismen. Her bliver den livgivende og opretholdende kraft ved navn Qi opfattet som sammensat af den negative kraft (yin) og den positive kraft (yang). 

Den sorte del af yin og yang-symbolet repræsenterer yin, mens den hvide del af tegnet repræsenterer yang. De små prikker af modsat farve i yin og yang-symbolet repræsenterer, at hver halvdel bærer frø fra den modsatte side. 

I vesten kalder vi fejlagtigt det omtalte symbol for et yin og yang-symbol. Men det er altså slet ikke symbolets rigtige navn. Rent faktisk bliver det symbol, som vi kender som yin og yang, kaldt for Taiji (Tai Chi). Taiji er symbolets navn i Kina.

Betydningen af yin og yang

Symbolet yin og yang eller Tai Chi symboliserer balancen mellem to modsætninger i form af en mørk og en lys halvdel. Yin er den mørke del og er altså skyggesiden af et bjerg. Yang er, som allerede nævnt, den lyse del og dermed solsiden af et bjerg. 

Udover at være skyggesiden og solsiden er de to sider også behæftet med ord, der typisk har modsatrettede betydninger. Disse ord er følgende:

  • Yin er: Mørk, det indre, fugtig, kold, nat, svag, blød, langsom, indadvendt, negativ, vinter, passiv, jord, dyb, feminin, følsom, lav, kærlig m.m. 
  • Yang er: Lys, det ydre, klar, varm, dag, stærk, hård, hurtig, udadvendt, positiv, sommer, energisk, himmel, lidenskabelig, maskulin, høj, alvorlig m.m.

I Yang-delen finder du alt det skabende og det givende, hvorimod du i yin-delen finder alt det stabile og det modtagende. Alle mulige forskellige ting kan være enten yin eller yang. Det gælder både vores humør, farver, former, materialer, fødevarer og så videre.

Lær at forstå yin og yang

For at forstå yin og yang-symbolet skal du tænke på, at hvor en ting ophører, starter en anden. De små modsatfarvede prikker i yin og yang-symbolet illustrerer, at alle former for ting indeholder en lille smule af sin modsætning. 

Det forholder sig nemlig sådan, at der i det gode også ligger lidt af det onde, hvor der i mørket også er en smule lys. I det feminine er der ydermere noget maskulint og så videre. 

Yin og yang er altså et symbol på, at hverken for meget eller for lidt af en ting er gunstigt. Der skal være en balance eller en harmoni mellem tingene. 

Feng Shui er eksempelvis en metode, hvor man forsøger at afbalancere yin og yang for at skabe harmoni eller balance. For eksempel er renhed og orden en god ting. Men hvis det tager overhånd, bliver det alt for sterilt og koldt. Det er dermed en balancegang at holde tingene i harmoni. 

Som du kan læse af ovenstående, er det altså vigtigt, at yin og yang er i balance. Dog oplever mange mennesker, at yang er den mest dominerende side i deres liv. Det er ikke et plus. Er det tilfældet for dig, bør du arbejde på at få de to sider i balance, så du kan få et mere harmonisk liv.

Sidst opdateret 23. december 2021 af Stephanie

Sidst opdateret 23. december 2021 af Stephanie